Španělská vláda podpoří slabší průmysl 83 miliardami eur

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 10. prosince (ČTK) - Španělská vláda představila pětiletý plán podpory průmyslu za 83 miliard eur (2,1 bilionu Kč), aby ekonomiku země vytáhla ze stagnace. Kabinet dnes uvedl, že cílem programu je posílit konkurenceschopnost slabých odvětví.

Vláda trvá na tom, že finanční dopad chystaných kroků nenaruší rámec rozpočtových škrtů, které země slíbila Evropské unii. "Průmysl je odvětví, které bude s vyšší zaměstnaností a produktivitou pohánět ekonomiku dlouhodobě," uvedl španělský ministr průmyslu, obchodu a cestovního ruchu Miguel Sebastián.

Program sestává ze starších a nových projektů a má podporu odborů i opozičních stran, dodal ministr. Opatření mají zvýšit podíl průmyslu na hrubém domácím produktu Španělska na 18 z nynějších 15 procent. Země potřebuje diversifikovat zdroje svého hospodářského růstu, když ji za finanční krize postihl kolaps výstavby a trhu s bydlením.

Nová opatření zahrnují výdaje do infrastruktury, výzkum a rozvoj a podporu malých a středně velkých firem. Také počítá s další liberalizací energetického trhu.

Plán oživení španělské ekonomiky bude závislý na rostoucím vývozu a zlepšení v soukromé spotřebě, ale s vysokými náklady na financování dluhu a vysokými výdaji do sociální sítě je výhled nereálný. Madrid proto přišel v posledních deseti dnech s řadou návrhů, jak své finance posílit a získat zpět důvěru finančních trhů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK