Americké akcie uzavřely týden díky ekonomice růstem

10.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. prosince (ČTK) - Americké akcie zakončily týden růstem a zaznamenaly druhý týden zlepšení po sobě. Trh dnes podpořily příznivé makroekonomické údaje, které ukázaly prohlubující se oživování největší světové ekonomiky. Na dobré zprávy z americké ekonomiky reagoval posílením i kurz dolaru.

Nejsledovanější Dow Jonesův index v dnešním závěru stoupl o 0,35 procenta na 11.410,32 bodu. Širší index S&P 500 se po růstu o 0,6 procenta dostal na dvouleté maximum a nad důležitou technickou hranici 1235 bodů. Index mimoburzovního trhu Nasdaq vzrostl o 0,80 procenta na tříleté maximum 2637,54 bodu.

Dow Jones za celý týden získal 0,25 procenta. Nasdaq posílil o 1,8 procenta a zaznamenal osmý den růstu za sebou.

Trh nejprve podpořily údaje, podle nichž se deficit zahraničního obchodu Spojených států v říjnu proti září snížil o 13 procent, více, než se čekalo. Další pozitivní impulz přišel od zprávy o výrazném zlepšení spotřebitelské důvěry na počátku prosince. Americké akcie od počátku týdne zvedá dohoda mezi prezidentem Barackem Obamou a republikány o prodloužení snížených sazeb daní zavedených Georgem Bushem, která by měla podpořit ekonomiku.

Série posledních příznivých statistik a technických signálů analytikům naznačuje, že trh bude po určité konsolidaci ke konci roku dál růst. "Po překonání rezistenční hranice tu bude tendence jít opravdu vzhůru," řekl agentuře Reuters technický analytik firmy Standard & Poor´s Chris Burba. Opět by tak mělo nastat takzvané "oživení Santa Klause", tedy tradiční růst akcií v samém závěru roku.

Dolar skončil týden mírným růstem, část počátečních zisků však ztratil poté, co šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet vyjádřil přesvědčení, že oživení ekonomiky eurozóny bude pokračovat. Zájem investorů o americkou měnu dnes posílily příznivé údaje z americké ekonomiky. Euro naopak nadále tlačí dolů obavy ohledně dluhových problémů v některých členských zemích eurozóny.

Ke konci newyorského obchodování euru k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3226 USD. Vůči japonskému jenu dolar stoupl o 0,3 procenta na 83,92 JPY. Dolarový index ke koši šesti měn nepatrně stoupl a končil těsně nad úrovní 80 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK