Správce Madoffových aktiv obvinil síť "Medici" včetně UniCredit

11.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. prosince (ČTK) - Správce Irving Picard, který vymáhá pro oběti podvodného finančníka Bernarda Madofa zpronevěřené peníze, podal v pátek u newyorského konkurzního soudu civilní žalobu na rakouskou bankéřku Sonju Kohnovou a její síť "Medici Enterprise". Ta zahrnuje 55 dalších subjektů, včetně italské banky UniCredit a její rakouské dcery Bank Austria. Picard chce na obviněných vysoudit 19,6 miliardy dolarů (373 miliard Kč).

Kohnová, zakladatelka Bank Medici se podle Picarda znala s odsouzeným a uvězněným Madoffem 23 let a byla jeho "zločinným důvěrníkem". Kohnová údajně na podporu Madoffova podvodného systému "organizovala rozsáhlý nelegální systém" praní špinavých peněz, podvodného lákání peněz od klientů a dalších finančních podvodů. Právníci a mluvčí Kohnové a Bank Medici se k obvinění podle agentur nevyjádřili.

"V Sonji Kohnové nalezl Madoff důvěrnici pro své zločiny, jejíž chamtivost a bezectná vynalézavost se vyrovnala té jeho," uvedl Picard v žalobě. Kohnová podle něj kolem roku 1985 vytvořila podvodnou síť "Medici Enterprise", která sice byla oddělená od Madoffova pyramidového systému, avšak obě struktury se podporovaly ve vzájemné symbióze.

Do podvodné sítě, která podle žaloby funguje dodnes, patřily kromě členů rodiny Kohnové řada fondů a firem v New Yorku, Rakousku, Itálii, na Gibraltaru a dalších místech. Zapojeny byly do ní i největší italská banka UniCredit a její Bank Austria. Kohnová pomocí řady falešných jmen vytvořila "mezinárodní síť falešných investičních firem a zorganizovala nelegální systém, který sloužil nejen k podpoře Madoffova podvodu, ale i k obohacení její osoby, její rodiny a největších bank v Rakousku a Itálii," tvrdí žaloba.

Madoff byl zatčen právě před dvěma lety v prosinci 2008. Loni v březnu se k podvodům přiznal a nyní si odpykává trest vězení 150 let. Jeho investiční podvod trval celá desetiletí, během nichž finančník vylákal celkem asi 65 miliard dolarů. Podle expertů se podvedení klienti dočkají pouze zlomku peněz, které do Madoffova gigantického "Ponziho systému" čili pyramidy vložili.

Picarda jmenoval americký bankrotový soud, aby finančníkovu společnost Bernard L. Madoff Investment Securities LLC zlikvidoval. Picard už zažaloval přední švýcarskou banku UBS o 2,5 miliardy dolarů, po americké JPMorgan Chase & Co. vymáhá 6,4 miliardy dolarů a devět miliard chce po britské bance HSBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK