Akcie v Japonsku zpevnily, pomohl slabší kurz jenu a Čína

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. prosince (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden růstem, k němuž jim pomohl slabší kurz jenu a částečně i vývoj v Číně. Tamní trh zaznamenal vysoký růst, a prokázal tak solidní odolnost vůči novým opatřením vlády, jejichž cílem je zmírnit růst inflace. Na devizových trzích se dál snižuje kurz eura a podle analytiků mu sestupná tendence asi ještě vydrží.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 81,94 bodu a den uzavřel vyšší o 0,8 procenta na hodnotě 10.293,89 bodu. Nachází se tak blízko maxima za posledních sedm měsíců. Podobně širší index Topix přidal jedno procento na 897,40 bodu.

Trhu částečně pomohla zpráva, že čínské akcie nechaly bez povšimnutí snahu Pekingu přitvrdit boj s inflací. Hlavní index burzy v Šanghaji asi hodinu před koncem obchodování vykazoval skoro dvouprocentní růst, ačkoliv zpočátku měl zisky pouze nepatrné.

Trhy nejen v Asii s obavami sledují další zpřísňování měnové politiky v Číně. Ta je v současné době jedinou velkou ekonomikou, která vykazuje silný růst a která do značné míry táhne oživení ve zbytku světa. Zpřísnění měnové politiky je proto vnímáno jako riziko, že by čínská ekonomika mohla zpomalit víc, než si tamní úřady přejí.

Čínská centrální banka na konci minulého týdne sáhla k dalšímu zvýšení povinných minimálních rezerv a podle analytiků velmi brzy sáhne i ke zvýšení úrokových sazeb. Země je odhodlána v boji s inflací pokračovat i v příštím roce, zároveň chce ale prosadit restrukturalizační kroky, které udrží silný hospodářský růst.

Na devizových trzích dál oslabovalo euro, které zůstává pod 1,32 USD a podle analytiků si patrně sestupnou tendenci ještě udrží. Z technického hlediska je nejbližším záchytným bodem 1,3165 USD. Pokud jej euro neudrží, bude zřejmě v poklesu pokračovat. Dolar k jenu vystoupil nad 84 JPY, pokud má ale nad touto úrovní vydržet, bude se muset posunout ještě výše. Dolaru pomohl růst výnosů amerických státních dluhopisů.

V závěru obchodování v Tokiu se euro ustálilo na 1,3196 USD a oslabilo o 0,3 procenta. Dolar vůči jenu přidal 0,2 procenta na 84,10 JPY, australský dolar k americkému zůstal bez větších změn na 0,9845 USD a dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,3 procenta na 80,26 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK