Inflace na Slovensku v listopadu zůstala na jednom procentu

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. prosince (ČTK) - Ceny zboží a služeb na Slovensku v listopadu meziročně vzrostly podobně jako v říjnu o jedno procento. Meziměsíčně ceny v předposledním měsíci roka stouply o 0,3 procenta, v říjnu se nezměnily. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

Nejvíc v listopadu zdražily na Slovensku meziročně potraviny a nealkoholické nápoje, a to o 5,1 procenta. Ceny vzdělávání se zvýšily o 4,5 procenta a ceny alkoholu a tabáku stouply o dvě procenta.

Naopak nejvíce klesly meziročně ceny v kategorii nábytek, vybavení domácností a běžná údržba domu; snížily se o 2,7 procenta. Ceny bydlení, za vodu, elektřinu, plyn a další paliva pak klesly o procento.

Proti předchozímu měsíci podražily v listopadu nejvýrazněji potraviny a nealkoholické nápoje, jejichž ceny stouply o 1,3 procenta. Ceny oděvů a obuvi stouply o 0,3 procenta a doprava o 0,2 procenta. Zlevnily naopak poštovní a telekomunikační služby, a to o 0,4 procenta.

Podle jádrové inflace, která nezahrnuje změny regulovaných cen a nepřímých daní, se v listopadu ceny na Slovensku meziročně zvýšily o 1,5 procenta. Meziměsíčně tyto ceny v listopadu vzrostly o 0,3 procenta, v říjnu se nezměnily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK