Česká měna v úvodu týdne oslabuje vůči euru i dolaru

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne oslabuje vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:15 si koruna proti euru ve srovnání s pátečním závěrem pohoršila o šest haléřů na 25,23 Kč/EUR. K dolaru se obchodovala na 19,08 Kč/USD, byla tak o čtyři haléře slabší, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Začátek týdne je pro korunu negativní. Česká měna otevřela slabší a k euru se obchoduje na 25,22. Po relativně jestřábích komentářích z centrální banky začínají přicházet i mírnější," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík v rozhovoru pro dnešní E15 řekl, že čeká úrokové sazby pro tuto chvíli stabilní. "Do budoucna však nelze vyloučit pohyb žádným směrem," dodal.

Pro kurz koruny jsou naopak pozitivní vnější podmínky. Podle Vlka se daří posilovat i okolním měnám v regionu a rostou i evropské akcie.

Euru se i přes rostoucí akcie příliš nedaří, míní Vlk. "Dostalo se sice mírně nad 1,3200 proti dolaru, zůstává tu ale řada faktorů negativních pro kurz. Americké výnosy opět vzrostly, navíc ze zámoří naposledy přišla solidní makroekonomická data, zatímco v Evropě stále převládají obavy z fiskálního vývoje," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK