Home Credit končí s poskytováním úvěrů na Ukrajině

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Společnost Home Credit, poskytovatel spotřebitelských půjček, končí své působení na Ukrajině. Tamější pobočku Home Credit Bank se sídlem v Dněpropetrovsku koupila Platinum Bank od společnosti Home Credit B.V. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Home Credit David Sahula. Dohoda o transakci podléhá ještě schválení regulatorními orgány na Ukrajině.

Hlavními akcionáři Platinum Bank jsou mezinárodní investiční fondy Horizon Capital, East Capital a IFC, instituce Světové banky. Platinum Bank poskytuje služby více než 500.000 klientům po celé Ukrajině.

Home Credit B.V. je holding, který vlastní podíly v předních společnostech, zabývajících se spotřebitelským financováním a bankovnictvím pro drobnou klientelu na rozvíjejících se trzích. Společnost je plně kontrolována skupinou PPF.

Home Credit naopak v příštím roce chystá zřízení poboček na africkém kontinentu, konkrétně v Egyptě. "V současné době situaci v Egyptě velmi konkrétně zkoumáme, chtěli bychom tam začít operovat v polovině příštího roku," řekl v rozhovoru pro Lidové noviny generální ředitel Home Credit Alexander Labak.

Firma připravuje i posílení svého byznysu v Asii. "Zkoumáme také příležitosti v Indii, kam jsme vyslali tým, a zvažujeme expanzi také do Indonésie," dodal Labak. Home Credit se podle listu v poslední době daří v Rusku, kde tamní pobočka vydělala za tři letošní čtvrtletí v přepočtu asi čtyři miliardy korun, což je dosavadní nejlepší výsledek. V Číně pak firma nedávno získala licenci, na jejímž základě smí na trhu působit samostatně, bez čínského partnera.

Home Credit nyní vedle střední Evropy, Ruska a Číny působí také ve Vietnamu, Kazachstánu a v Bělorusku. V Česku jen za první pololetí letošního roku společnost poskytla úvěry za celkem 3,7 miliardy korun.

Skupina PPF, do níž Home Credit patří, je jednou z největších mezinárodních investičních skupin v regionu střední a východní Evropy. Jejím hlavním akcionářem je nejbohatší Čech Petr Kellner. Skupina se zaměřuje na finanční služby (bankovnictví a pojišťovnictví), na investice v podobě fondů soukromého kapitálu, takzvané private equity, a na investice do nemovitostí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK