Kontroloři zakázali prodej sušených a slazených hrušek z Číny

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. prosince (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stahuje z trhu výrobek Stilla natura Hrušky sušené, proslazené původem z Číny kvůli vysokému obsahu oxidu siřičitého. Výrobek dodala řetězci Kaufland slovenská firma Vetter Slovakia. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala vedoucí oddělení komunikace SZPI Romana Kadaňková.

"Pro proslazené ovoce dosoušené je stanoveno nejvyšší přípustné množství oxidu siřičitého 100 miligramů na kilogram. U odebraného vzorku však bylo zjištěno 656 miligramů oxidu siřičitého na kilogram (ovoce)," uvedla Kadaňková. "Inspekce nedoporučuje jeho konzumaci," dodala.

Kontroloři podle ní zjistili nadlimitní množství oxidu siřičitého u šarže s datem minimální trvanlivosti do 6. června 2011 v balení 175 gramů.

Oxid siřičitý se používá ke konzervaci potravin, ale může být použit také jako antioxidant. Nejčastěji se síří víno nebo právě sušené ovoce. Ve vyšších množstvích může oxid siřičitý vyvolávat alergické reakce u astmatiků a bolení hlavy a průjem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK