Reuters: Eurozóna o žádné úpravě záchranného fondu nejedná

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Berlín 13. prosince (ČTK) - Eurozóna nejedná o žádných návrzích, které by znamenaly změnu fungování záchranného fondu EFSF. Tvrdí to zdroje, na které se odvolává agentura Reuters, a které tak popřely zprávu listu Financial Times (FT). Deník uvedl, že některé z návrhů předpokládají, že by fond odkupoval dluhopisy zadlužených vlád. Taková myšlenka se však nelíbí ani Německu, reagoval hned mluvčí tamní vlády.

"O tom se s žádnou vážností nejedná," řekl zdroj z eurozóny. Fond EFSF má objem 750 miliard eur (asi 18,9 bilionu Kč) a skládá se z úvěrů a garancí za ně. Podle FT by se změna fungování týkala té části EFSF, kterou kryje eurozóna. To znamená částky asi 440 miliard eur (zhruba 11,1 bilionu Kč).

Nákup dluhopisů zadlužených zemí, které si těžko obstarávají peníze na trhu, v eurozóně provádí jen Evropská centrální banka (ECB). Je to ale politika, která se ukázala jako kontroverzní, píše list. Nákupem dluhopisů zadlužených vlád ECB daným zemím pomáhá snižovat náklady na obsluhu dluhu. Příliš zadlužené země totiž mohou získat peníze volně na trhu zpravidla za málo výhodných podmínek.

"Na fungování EFSF se nic nemění a nejedná se ani o žádné změně podmínek poskytování pomoci," řekl další zdroj. FT také napsal, že EFSF by mohl být pozměněn tak, aby mohl poskytovat krátkodobé úvěry zemím, které nejsou schopny si peníze zajistit na trhu, ale nepotřebují zahraniční pomoc v tom smyslu, jak ji dostalo Řecko s Irskem.

Lídři Evropské unie by měli příští týden schválit, že do smlouvy o fungování EFSF vsunou dvě věty. Nový text smlouvy by měl umožnit, že po roce 2013 vznikne stálý krizový mechanismus, který má nynější fond nahradit. Od začátku se totiž počítá s tím, že EFSF byl vytvořen pouze na tři roky. Nový stálý mechanismus se má jmenovat Evropský stabilizační mechanismus (ESM).

Před pár dny rovněž padl návrh, aby členské země eurozóny začaly vydávat společné dluhopisy, takzvané E-bondy. Myšlenku nastolil předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker, nápad se ale nesetkal s příznivým ohlasem. Dvě klíčové země eurozóny, tedy Německo a Francie, dál trvají na společném postupu a společné dluhopisy v eurozóně odmítají.

Ve čtvrtek a v pátek se bude v Bruselu konat summit Evropské unie, část politiků už ale dala najevo, že tématem společných dluhopisů se summit asi zabývat nebude. Řekl to mluvčí německé vlády Erik Kirschbaum a před ním také ministr zahraničí Lucemburska Jean Asselborn. Je prý i možné, že bude nápad úplně smeten ze stolu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK