Vláda projedná novelu,která ČOI umožní zveřejnit nekvalitní pumpy

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. prosince (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) by od ledna mohla mít možnost zveřejňovat jména čerpacích stanic, u nichž zjistila nekvalitní pohonné hmoty. Počítá s tím novela zákona připravená ministerstvem průmyslu a obchodu, kterou v úterý projedná vláda. ČOI dosud tvrdila, že jména nekvalitních stanic nemůže zveřejňovat, neboť k tomu nemá oporu v legislativě. Novela má také omezit možnost daňových úniků při prodeji pohonných hmot.

"Aby bylo možné zajistit ochranu trhu před prodejem nekvalitních pohonných hmot, bude mít Česká obchodní inspekce oprávnění zveřejňovat informace o prodeji paliva, u kterého kontrola zjistí, že jeho jakost neodpovídá předpisům," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Jednoduše chceme motoristy ochránit před nekvalitní naftou nebo benzinem," dodal.

Za nezveřejňování čerpacích stanic se špatnými vzorky pohonných hmot ČOI dlouhodobě kritizují nevládní organizace. Vedení ČOI nedávno uvedlo, že je připraveno jména benzinek zveřejňovat. Je však nutné stanovit jasná pravidla, která při zveřejňování zabrání různým subjektivním dohadům kolem vybraných stanic.

Loni ČOI odhalila nedostatky u pěti procent ze všech kontrolovaných vzorků pohonných hmot. Za prvních devět měsíců letošního roku to bylo již 7,6 procenta.

Řada odborníků se shoduje, že nižší kvalita pohonných hmot souvisí s povinným přimícháváním biosložek do benzinu a nafty. Součástí novely je proto povinnost prodejců zajistit, aby spotřebitelé obdrželi náležité informace o obsahu biopaliv v benzinu a naftě.

"Součástí je také povinnost zajistit pro přechodnou dobu dodávky motorového benzinu s nižším obsahem biopaliv, které umožní provoz i starších aut s motory, které ještě neumí pracovat s vysokým obsahem biopaliva," dodal Kocourek. Přechodné období má trvat do konce roku 2018.

Novela také zavádí povinnou registraci osob, které prodávají pohonné hmoty na území České republiky mimo čerpací stanice, u příslušného celního úřadu. "Zavedení registru těchto prodejců, který bude veřejný, omezí možné daňové úniky v této oblasti," uvedl Kocourek.

Daňové úniky má omezit také nová povinnost provozovatelů čerpacích stanic zapisovat do jimi vedené evidence prodaných nebo vydaných pohonných hmot jedenkrát denně aktuální stav počítadel. Tuto evidenci budou uchovávat pro kontroly prováděné celními úřady po zákonem stanovenou dobu tří let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK