Dell mírně zvýšil cenu za Compellent a dojednal akvizici

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Round Rock (USA) 13. prosince (ČTK) - Americký výrobce počítačů Dell uzavřel dohodu o koupi společnosti Compellent Technologies, která zajišťuje pro klienty skladování balíků digitálních dat. Dell dnes uvedl, že mírně zvýšil cenu na 27,75 dolaru na akcii z 27,50 dolaru.

Podle agentury AP se cena aktuální nabídky Dellu na Compellent zvýšila na 884 milionů dolarů proti 876 milionům z minulého týdne.

Cena i tak představuje tříprocentní slevu proti pátečnímu závěrečnému kurzu akcií na burze. Emise Compellentu dnes klesla o 76 centů na 27,95 dolaru a akcie Dellu oslabily o 11 centů na 13,78 dolaru.

Investoři sázeli na akcie Compellentu v posledních měsících díky řadě převzetí jiných společností v oboru. Dell v srpnu předložil nabídku na převzetí skupiny 3Par, která podniká ve stejném oboru jako Compellent. Dell ale o 3Par přišel, firmu nakonec převzal Hewlett-Packard za 2,35 miliardy dolarů.

O podniky, které klientským organizacím uchovávají obrovské balíky firemních informací, je nyní mezi technologickými giganty zájem. Odvětví se snaží vycházet velkým podnikům a státním úřadům vstříc v organizaci čím dál větších množství digitálních informací.

O datové skladovací kapacity je nyní zájem, protože se velcí hráči v technologickém odvětví snaží nabízet hardware, software a služby, aby velkým zákazníkům zajistili kompletní technologické zázemí. Dell ale ve své nabídce za HP zaostal; přes polovinu jeho tržeb stále tvoří prodej osobních počítačů, kde kvůli nižším cenám klesly i ziskové marže za rostoucích cen komponentů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK