ECB zvýšila nákupy vládních dluhopisů méně, než se čekalo

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 13. prosince (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) ve snaze stabilizovat trh dluhopisů okrajových zemí eurozóny zvýšila předminulý týden nákupy vládních dluhopisů na nejvyšší úroveň od konce června. Koupila jich však mnohem méně, než se na finančních trzích od počátku prosince spekulovalo.

ECB dnes informovala, že za týden do 3. prosince koupila dluhopisy za 2,667 miliardy eur (68 miliard Kč) po nákupu za 1,965 miliardy eur o týden dříve. První týden programu, který začal v květnu, však ECB utratila za nákupy mnohem vyšší sumu 16,5 miliardy eur a celkově na ně vydala už 72 miliard eur.

Na posledním měsíčním zasedání ECB na počátku prosince její šéf Jean-Claude Trichet uvedl, že program nákupů dluhopisů pokračuje. Právě ten den však trhy zaznamenaly výrazný pokles výnosů dluhopisů Portugalska a dalších ohrožených zemí, což vedlo analytiky k přesvědčení, že ECB své nákupy v reakci na prohlubující se dluhovou krizi v eurozóně prudce zvýšila. Od té doby se trh dluhopisů zemí eura relativně stabilizoval.

ECB rozhodla zahájit nákupy vládních dluhopisů na trzích počátkem května v reakci na řeckou krizi a její šíření do dalších okrajových zemí eura. Program však tvrdě kritizuje vlivný člen rady ECB a šéf německé Bundesbanky Axel Weber a šéf italské centrální banky Mario Draghi v pátek upozornil, že ECB musí postupovat s nákupy opatrně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK