Dolar oslabuje kvůli obavám z dopadu nižších daní v USA

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. prosince (ČTK) - Americký dolar dnes na trzích oslaboval. K poklesu přispívají obavy z dopadu nižších daní v USA na státní rozpočet. Rozhodnutí Číny nezvyšovat úrokové sazby pak podnítilo na trhu chuť k rizikovějším investicím, zvláště k nákupu akcií a měn zemí vyvážejících komodity.

Kolem 18:10 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 1,1 procenta na 1,3382 USD. K jenu dolar klesl o 0,4 procenta na 83,55 JPY a vůči švýcarskému franku oslabil o 1,3 procenta na 0,9673 CHF.

Objem obchodování byl dnes nízký, protože se blíží prázdniny. Obchodníci se rovněž nechtějí pouštět do příliš velkých obchodů před summitem Evropské unie, který se uskuteční tento týden. Tématem bude i podpora pro problémové země eurozóny.

O zachování daňových úlev, které prosazuje americký Bílý dům spolu s republikánskými zákonodárci, se má dnes odpoledne poprvé hlasovat v Senátu. Zákonodárci předpokládají, že návrh bude lehce schválen.

Euro oslabuje k dolaru od počátku listopadu kvůli obavám z šíření dluhové krize v Evropě. Dnes však posiluje, protože se neobjevily žádné nové údaje o této hrozbě. Evropská centrální banka uvedla, že za týden do 10. prosince koupila nejvíce vládních obligací od července. ECB kupuje obligace zadlužených evropských zemí, aby zmírnila jejich úvěrové náklady a uklidnila dluhové trhy. Řecko a Irsko již kvůli problémům s dluhem musely požádat o pomoc další země eurozóny a Mezinárodní měnový fond, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK