Tábor zastánců narovnání plateb zemědělcům v EU se rozrůstá

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 13. prosince (ČTK) - Tábor zastánců narovnání plateb mezi zemědělci ze starých a nových členských států Evropské unie se pomalu rozrůstá. Zatímco ještě před několika týdny tento postoj veřejně hájilo sedm zemí, jejichž zástupci jsou podepsáni pod takzvanou Bratislavskou deklarací, nyní jejich počet vzrostl již na jedenáct. Novinářům to dnes v Bruselu řekl náměstek českého ministra zemědělství Juraj Chmiel.

Diskriminace nových členských zemí v případě zemědělských dotací, která platí od jejich vstupu do EU, by měla skončit po roce 2013. Průměrná sazba dotací v evropské sedmadvacítce nyní činí 250 eur (asi 6300 Kč) na hektar. Rozdíly mezi starými a novými členskými státy jsou ovšem značné. Zatímco Řekové dostávají na dotacích až 500 eur na hektar, Lotyši pouze 100 eur. V Česku činí průměrná dotace 410 až 430 eur na hektar.

Evropská komise v polovině listopadu slíbila, že dotace budou po roce 2013 spravedlivější, ale její dokument neobsahuje téměř žádné detaily. Zemědělcům z nových zemí tak nedává jistotu, že platby se skutečně srovnají. Podle Chmiela se na stranu nových členských zemí nicméně začínají přidávat i některé staré členské státy.

"My jsme ještě včera (v neděli) měli zasedání nových členských zemí, které byly ale doplněny o některé takzvané staré členské země, kde jsme diskutovali možné společné pozice. Nakonec byla přijata deklarace, kterou zveřejní Polsko v několika nejbližších hodinách nebo dnech," uvedl náměstek ministra zemědělství. Jména zúčastněných starých členských států však specifikovat nechtěl, dokud Poláci deklaraci nezveřejní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK