Ceny ropy kvůli ekonomickým zprávám z Číny a počasí vzrostly

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy na začátku týdne oživily a americká ropa WTI vystoupila nad 88 dolarů za barel. Spolu s ostatními komoditami čerpá dnes ropa podporu z víkendových údajů, které potvrdily sílu čínské ekonomiky. Ropě pomáhá vzhůru i studená vlna na severní polokouli a slabý kurz dolaru.

Cena americké lehké ropy WTI stoupla před 18:00 SEČ o tři čtvrtě dolaru nad 88,50 dolaru za barel a předtím vystoupila až na 89,49 USD. Před týdnem se barel WTI dostal na 90,76 USD, maximum za 26 měsíců. Severomořská ropa Brent posílila stejným tempem nad 91 dolarů za barel.

Investorům se ulevilo, že čínskou centrální banku zatím silná ekonomika a růst inflace nepřiměly ke zvýšení úrokových sazeb. Čínská inflace v listopadu vzrostla na 28měsíční maximum nad pět procent a silnými tempy rostla i průmyslová výroba a kapitálové investice. Listopadová poptávka po ropě v Číně stoupla na nový rekord, stejně jako objem zpracované ropy, zjistily výpočty agentury Reuters.

Ekonomické údaje z Číny podpořily i ceny dalších komodit., Na nový rekord vzrostla cena mědi, vzhůru zamířilo také zlato nebo kaučuk. Trendu zpevňování komodit pomohl i pokles kurzu dolaru. Mrazivé počasí v Evropě, na americkém Středozápadě a v částech východní Asie zvyšuje poptávku po topném oleji.

Ministři ropného kartelu OPEC v sobotu podle očekávání nechali těžební limity beze změny. Saúdský ministr Alí Nuajmí řekl, že u ceny ropy nadále preferuje rozmezí 70 až 80 dolarů za barel.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:50 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 91,23 90,48 New York - Nymex WTI leden 88,52 87,79

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK