WTO odmítla čínskou stížnost na americká cla na pneumatiky

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 13. prosince (ČTK) - Světová obchodní organizace (WTO) dnes dala Spojeným státům zapravdu proti Číně v jejich vzájemném sporu o dovoz čínských pneumatik. Rozhodčí panel WTO po 11 měsících zkoumání odmítl čínskou stížnost, podle níž dodatečná ochranná cla, která Washington loni na čínské pneumatiky uvalil, odporují mezinárodním obchodním pravidlům.

Výbor rozhodců uvedl, že USA měly na uvalení dodatečných cel právo a žádné mezinárodní obchodní závazky tím neporušily. Prezident Barack Obama zavedl na čínské pneumatiky loni v září dodatečné clo 35 procent, a vyhověl tak hned první žádosti odborů o ochranná cla od svého nástupu do funkce. Ocelářské odbory si stěžovaly, že prudký růst čínského dovozu ohrožuje americké producenty a jejich pracovní místa.

WTO umožňuje členským zemím zavádět dočasná antidumpingová cla na dovozy, které destabilizují domácí trh příliš velkým množstvím levného zboží. Při vstupu Číny do WTO v roce 2001 si také dosavadní členské země vymohly možnost zavádět specifická dodatečná ochranná opatření proti čínskému dovozu po dobu 12 let.

Zákrok USA proti čínským pneumatikám vyvolal ve světě obavy z nástupu protekcionismu a vlivný časopis The Economist jej v této souvislosti označil za "ekonomický vandalismus". Vlády nejvýznamnějších zemí G20 se totiž tehdy zavázaly, že v situaci globálního ekonomického propadu nebudou potíže zhoršovat protekcionistickými kroky. Čína také ve své stížnosti k WTO argumentovala hlavně touto dohodou.

USA ve svých materiálech uváděly, že dovoz čínských pneumatik vzrostl v minulých čtyřech letech více než trojnásobně na 1,8 miliardy dolarů (asi 33,8 miliardy Kč). Americká produkce v tomto období naopak klesla o více než 25 procent a práci kvůli tomu údajně ztratilo 14 procent zaměstnanců odvětví. Čínská strana však uváděla mnohem nižší vývozy pneumatik a připomínala, že mnoho jejich vývozců je pobočkami amerických výrobců pneumatik.

Americká ochranná cla byla zavedena na tři roky k běžné čtyřprocentní celní sazbě. Pro první rok byla ochranná cla stanovena na 35 procent, ve druhém roce by měla klesnout na 30 procent a ve třetím na 25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK