SZPI podala na Templářské sklepy trestní oznámení

13.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. prosince (ČTK) - Spor mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) a vinařskou firmou Templářské sklepy Čejkovice se vyhrocuje. Podle Petry Hoferkové ze SZPI inspekce podala trestní oznámení na firmu, protože ta ji neumožnila kontrolu vín ve skladech. Mediální zástupce Templářských sklepů Svatopluk Bartík o podání trestního oznámení neví. Uvedl však, že SZPI jednala protiprávně, protože prý dopředu firmu o zamýšlené kontrole neinformovala. V kauze se jedná o vína z roku 2009, která podle kontrolorů nevyhovují normě.

"Mohu potvrdit, že SZPI podala trestní oznámení," uvedla Hoferková. Podle Bartíka se kontroloři pokusili v minulých týdnech o kontrolu ve firmě třikrát. Prý však dopředu neinformovali o svých plánech, takže je v Templářských sklepech nemohla přijmout oprávněná osoba. "SZPI ignoruje právního zástupce Templářských sklepů Čejkovice," dodal Bartík.

Ve sporu inspekce a vinařské firmy se jedná o víc než milion litrů vína ročníku 2009. Inspekce chce zamezit prodeji těchto vín, protože prý pocházejí z hroznů neznámého původu. Firma Templářské sklepy vína přes požadavek inspekce odmítla stáhnout z trhu.

Firma prý původ zmíněného vína prověřovala prostřednictvím on-line registru vinic ministerstva zemědělství. "Provádíme největší počet těchto prověření. Tento způsob funguje šest let," uvedl již dříve ředitel Templářských sklepů Pavel Pastorek.

Templářské sklepy Čejkovice nakoupily přes 1250 tun hroznů od brněnské společnosti BJ VITIS s.r.o., která není pěstitelem hroznů. U těchto hroznů podle inspekce není znám jejich původ. Společnosti BJ VITIS podle inspekce hrozny dodala další brněnská firma, DOAL STAV s.r.o., která se však na adrese svého sídla nevyskytuje a ani nepřebírá poštu.

Při samotné výrobě vína byly podle SZPI k hroznům neznámého původu přimíseny také hrozny známého původu, které tím byly znehodnoceny.

objem vyrobeného jakostního odrůdového vína a odrůdového vína tuzemské provenience ročníku 2009 neznámého původu se tak pohybuje kolem 1,080 milionu litrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK