Akcie v USA v pondělí uzavřely smíšeně, dolar klesl

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. prosince (ČTK) - Americké akcie v pondělí uzavřely smíšeně. Hlavní index Dow Jones sice díky Číně rostl, později však smazal část svých zisků, protože optimismus trhu se vytratil a technické indikátory naznačily, že trh brzy mírně oslabí. Nasdaq pak ukončil růst trvající osm seancí a klesl kvůli ztrátám některých velkých technologických firem.

V závěru obchodování index Dow Jones stoupl o 18,24 bodu, tedy 0,16 procenta, na 11.428,56 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 zůstal téměř beze změny, když vrostl pouze o 0,06 bodu na 1240,46 bodu. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 12,63 bodu, čili 0,48 procenta, na 2624,91 bodu.

Akcie na počátku dne silně rostly díky naději, že Čína se nebude snažit výrazně omezit svůj růst. To pomohlo hlavně energetickým a těžařským firmám a firmám dodávajícím těžební stroje, jako Caterpillar. Investoři se obávali, že Čína zvýší úrokové sazby, ta však místo toho pouze mírně zvýšila částku, kterou vyžaduje v rezervách bank.

Technologický index Nasdaq oslabil, protože některé technologické firmy korigovaly svůj předchozí vysoký růst. K poklesu přispěl i nízký objem obchodů před vánočními svátky. Akcie Applu stouply o 0,4 procenta, když odpoledne rostly až o jedno procento. Od počátku letošního roku si akcie připsaly 53 procent. Výrobce počítačů Dell po zprávě o nabídce na firmu Compellent oslabil o 3,9 procenta.

Dolar na devizových trzích oslaboval. Investoři se obávají, jak se snížení daní promítne do deficitu USA. Ratingová agentura Moody's rovněž pohrozila, že plán daňových škrtů může změnit její ratingový výhled. Obavy o rozpočtový deficit USA překonaly i předchozí strach z dluhové krize v eurozóně.

V závěru obchodování euro vůči dolaru stouplo o 1,2 procenta na 1,3390 USD a k jenu vzrostlo o 0,56 procenta na 111,67 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,6 procenta na 83,41 JPY a ke švýcarskému franku klesl o 1,3 procenta na 0,9679 CHF, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK