MfD: Francie chce daň od dcer svých bank, může to zasáhnout KB

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Francouzskou bankovní daň by od příštího roku mohly platit dceřiné firmy francouzských bank v zahraničí, tedy i Komerční banka. Návrh bankovní daně francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho by podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) mohl KB stát 70 milionů korun ročně. Pokud se k Francii připojí další země, může bankovní daň spustit i Česko.

"Odvod se podle dostupných informací týká i dceřiných společností v zahraničí," potvrdil deníku mluvčí ministerstva financí Jakub Haas. Ministerstvo financí podle něj bankovní odvody v zahraničí sleduje, ale analýzy nezveřejní.

KB, která je dceřinou firmou francouzské Société Générale, na přímý dotaz uvedla, že nebude mít povinnost Francii nic odvádět. Poslání peněz své mateřské firmě však nevyloučila. "Komerční banka dle našich informací nebude poplatníkem této francouzské daně a nebude mít povinnost odvodu daně francouzskému státu," uvedla mluvčí KB Monika Klucová.

I když si Česko v Bruselu jako jediné z Evropské unie vymínilo, že žádnou bankovní daň na svém území nezavede, teď podle deníku hrozí, že daň na některé české banky přece jen dopadne. Mohou za to nejednotná pravidla, podle kterých některé země EU daň zavádějí. "Systém bankovního odvodu bude spouštěn v EU nekoordinovaně, každá země to udělá podle svého," řekl viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Ze stanoviska MF vyplývá, že Česko svůj odmítavý postoj k bankovní dani může změnit, pokud by si ostatní státy z českých bank prostřednictvím mateřských skupin vytahovaly peníze pro záchranu svého bankovního sektoru, nebo dokonce na zahojení vlastních rozpočtů.

Koncept bankovní daně měl být původně celoevropský, ale ukázalo se, že každá země má jiné důvody, proč jej zavést či nezavést. Například Německo od bank bude vybírat peníze do záchranného fondu, který má sloužit k budoucí záchraně bank v problémech. Francie si zase výběrem chce vylepšit příjem do státního rozpočtu, napsala dnešní MfD.

Zahraniční vlastníky mají i další velké české banky. Matkou ČSOB je belgická KBC, České spořitelny rakouská Erste Bank a Unicredit Banky italská UniCredit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK