Španělské banky podle Moody's potřebují kapitál za 17 miliard eur

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 14. prosince (ČTK) - Španělské komerční banky a spořitelny budou potřebovat dodatečný kapitál v objemu zhruba 17 miliard eur (téměř 428 miliard Kč), aby byly schopny pokrýt potenciální ztráty ze svých domácích aktivit. Ve své zprávě to odhaduje mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service. Ta zároveň vypracovala nejhorší možný scénář vývoje, podle něhož může celý bankovní systém Španělska utrpět ztrátu v úhrnném objemu 306 miliard eur (asi 7,7 bilionu Kč).

Za ztrátami, které španělské banky utrpěly zatím pouze na papíře, je podle Moody's hlavně kolaps tamního trhu nemovitostí od roku 2007. Moody's ve svých propočtech vyčíslila potenciální ztrátu celého bankovního systému Španělska na 176 miliard eur (asi 4,4 bilionu Kč), zatímco před rokem její odhad ztrát činil 108 miliard eur. Tato ztráta je výsledkem jen základního scénáře, s nimž agentura pracuje.

Z uvedené částky celkových odhadovaných ztrát banky zatím do účetnictví zanesly ztrátu v objemu pouze 88 miliard eur. Ta se odráží v odpisech a v rezervách na ztrátové úvěry. Zbytek odhadované částky jsou ztráty, které by finanční ústavy utrpěly, pokud by ztrátová aktiva prodaly.

Částka 17 miliard eur, kterou budou španělské banky potřebovat ve formě nového kapitálu, je podle Moody's deficit, který vznikne, když se vezmou v úvahu všechny relevantní faktory. To znamená očekávaný zisk bank za celý rok, daňové úlevy i zhruba 10,6 miliardy eur, o které už si banky zažádaly z fondu na restrukturalizaci bank.

Pokud by nastal zmíněný nejhorší scénář, pak by celková ztráta španělského bankovního systému mohla vystoupit až na 306 miliard eur. "Rozsah ztrát podle tohoto stresového scénáře vystavuje zranitelnost bank ekonomickému scénáři dvojité recese," píše se ve zprávě agentury, ze které cituje britský list Financial Times.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK