Koruna dopoledne posílila k euru, výrazněji vůči dolaru

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 11:00 si koruna proti euru ve srovnání s pondělním závěrem polepšila o pět haléřů na 25,13 Kč/EUR. K dolaru se obchodovala na 18,70 Kč/USD, byla tak o 12 haléřů silnější, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Koruna je ráno klidná kolem 25,14 za euro," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Na trh by podle něj neměla mít výrazný vliv data o české platební bilanci. Česká národní banka dnes oznámila, že běžný účet platební bilance se v říjnu přehoupl do přebytku skoro 617 milionů Kč.

Z dalších středoevropských měn dnes maďarský forint mírně posílil po komentáři guvernéra místní centrální banky, podle nějž nebude jedno zvýšení úrokových sazeb stačit na vrácení inflace na cílovou úroveň banky. Lehce podle Vlka dopoledne zpevnil také polský zlotý.

Euro nadále posiluje k dolaru a dopoledne se dostalo na 1,3450 USD/EUR. Americkou měnu podle Vlka stále tíží pondělní varování Moody´s před zhoršením výhledu ratingu USA. Do hry se zřejmě zapojují i očekávání před dnešním zveřejněním výsledku jednání měnového výboru americké centrální banky (Fed), doplnil Vlk.

Na výsledky jednání měnového výboru Fedu trh čeká i podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance. "Pokud by (Fed) rozšířil výkupní program dluhopisů, mělo by to korunu posílit," předpověděl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK