ECB varovala maďarskou vládu před nátlakem na měnovou autoritu

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 14. prosince (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) dnes varovala maďarskou vládu před chystanou změnou zákona o maďarské centrální bance. Informuje o tom agentura Reuters. Budapešť se chystá změnit zákon tak, aby měla vláda kontrolu nad činností tamní centrální banky. To je podle ECB nepřípustné, ohrožuje to nezávislost centrální banky a je to v rozporu s konvergenční smlouvou.

"Jak ECB důsledně uvádí v konvergenčních zprávách, každé takové ovlivňování by bylo v rozporu s článkem 130 (konvergenční) smlouvy, která od vlád členských zemí vyžaduje, aby respektovaly principy nezávislosti centrálních bank," vzkázala Maďarům ECB. Měnová autorita eurozóny zároveň uvedla, aby se vláda zdržela kritiky centrální banky, protože by to mohlo být posuzováno jako snaha ovlivnit její rozhodování.

Maďarská vláda kritizovala centrální banku za to, že na konci listopadu zvýšila základní úrokovou sazbu. Zvýšení úroků bylo pro analytiky naprosto překvapivé, většina jich počítala se zpřísněním měnové politiky až v průběhu příštího roku. Základní úrok je na 5,5 procenta, předtím jej banka půl roku držela na historickém minimu 5,25 procenta. Guvernér banky András Simor řekl, že sazby bylo nutné zvýšit kvůli vývoji inflace.

Vláda chce změnou zákona prosadit, aby měl parlamentní výbor kontrolu nad volbou čtyř nových členů bankovní rady. Pak by měla vláda také možnost ovlivnit rozhodování klíčového orgánu centrální banky. Volba členů rady je plánována na březen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK