BP prodá majetek v Pákistánu za 775 milionů USD

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. prosince (ČTK) - Britská ropná společnost BP prodá svůj majetek v Pákistánu za 775 milionů USD (14,5 miliardy Kč) hongkongské United Energy Group. BP se prodejem majetku snaží zajistit dostatek peněz na úhradu škod vzniklých po letošní havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu.

Včetně nejnovější dohody BP v letošním roce již prodala, nebo se dohodla na prodeji majetku v celkové hodnotě 21,8 miliardy USD. BP odhaduje, že havárie v Mexickém zálivu spojená s únikem ropy do moře ji přijde na 40 miliard USD a do konce letošního roku bude muset prodat majetek za 25 až 30 miliard USD, aby měla na výplatu odškodného.

United Energy Group má ropné a plynárenské aktivity v Číně a Indonésii a působí rovněž v oblasti poskytování služeb pro ropná pole. Svojí nabídkou překonala konkurenční pákistánskou firmu Oil and Gas Development Co. (OGDCL), která tento měsíc uvedla, že se zúčastní nabídky spolu se svým partnerem Pakistan Petroleum. Analytici v červenci odhadli hodnotu pákistánského majetku BP na 690 milionů USD. Dohodu musí ještě schválit regulační orgány, dokončena by měla být v první polovině příštího roku, napsala agentura Reuters.

Problémy BP začaly letos 20. dubna, kdy v Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon a dva dny nato se potopila. Z prasklého vrtu Macondo, na který byla napojena, pak začala unikat ropa a firmě trvalo 12 týdnů, než se jí podařilo únik zastavit. Ekologická katastrofa, kterou tento únik způsobil, je největší v dějinách USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK