Inflace v Británii v listopadu nečekaně vzrostla na 3,3 procenta

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. prosince (ČTK) - Roční míra inflace spotřebitelských cen v Británii se v listopadu nečekaně zvýšila na 3,3 procenta ze 3,2 procenta za říjen. Vývoj ovlivnil rekordní nárůst cen oděvů a nejvyšší vzestup cen potravin za déle než rok, ukázala dnes nejnovější čísla centrálního statistického úřadu. Výhled úrokových sazeb se ale příliš nezměnil.

Libra po zveřejnění údajů vzrostla a obligace klesly, což může centrální bance ztížit obhajobu pro další peněžní injekci do ekonomiky, pokud by se hospodářský růst v příštím roce výrazně zpomalil. Zpráva také posílila očekávání, že by se úrokové sazby mohly ke konci příštího roku zvýšit.

Roční míra spotřebitelské inflace je nyní v Británii 11 měsíců za sebou více než procentní bod nad cílovou úrovní dvou procent, kterou stanovila britská centrální banka. Analytici přitom očekávali, že míra inflace zůstane stejná a další nárůst čekali až v příštím roce jako důsledek zvýšení daně z přidané hodnoty. Sazba stoupne od 1. ledna na 20 procent ze 17,5 procenta.

Viceguvernér centrální banky Charles Bean uvedl, že se inflace drží nad určeným cílem po nepříjemně dlouhou dobu. Většina investorů však předpokládá, že centrální banka nezvýší úrokové sazby nejméně ještě rok. Někteří počítají s tím, že potřeba úspor ve vládních výdajích a dluhová krize v eurozóně přimějí banku držet sazby rekordně nízko ještě déle.

Centrální banka minulý týden předpověděla, že inflace zůstane nad třemi procenty po většinu příštího roku. Zpět na hranici dvou procent se podle banky do roku 2012 nedostane.

Ceny potravin a nápojů se meziročně zvýšily o 5,5 procenta, což je jejich nejvyšší nárůst od května minulého roku. Způsobil to skok cen obilí, od června o 60 procent, kvůli nepřízni počasí v Rusku, Austrálii a Argentině. Oděvy podražily o 2,1 procenta, tedy nejvyšším tempem od začátku záznamů z roku 1997, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK