Společné dluhopisy za eurozónu podle Radičové nelze akceptovat

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. prosince (ČTK) - Myšlenka, že by eurozóna mohla začít vydávat společné dluhopisy, je trvale nepřijatelná. Ve slovenském parlamentu to dnes řekla premiérka Iveta Radičová. Krátce předtím podle agentury Reuters avizovala, že ministři financí eurozóny svolali na dnešek telekonferenci. Mluvčí euroskupiny, která ministry financí sdružuje, ale později řekl, že žádná telekonference není v plánu.

"Postoj Slovenska se nemění. Vytvoření úřadu pro dluhopisy eurozóny nemá většinovou podporu," řekla Radičová v parlamentním výboru pro evropské záležitosti. "Myslím, že toto téma je permanentně nepřijatelné," podotkla k návrhu premiérka.

Myšlenku společných dluhopisů eurozóny před pár dny obhajoval předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker spolu s italským ministrem financí Giuliem Tremontim. Nápad se ale nesetkal s pochopením a odmítají jej především dvě největší země eurozóny, tedy Německo a Francie.

Ve čtvrtek a v pátek se bude konat summit Evropské unie, který by se měl zabývat mimo jiné vytvořením stálého krizového mechanismu. Ten by měl nahradit nynější záchranný fond EU, který byl vytvořen na tři roky; právě nový stálý mechanismus jej má po roce 2013 nahradit.

"Ministři financí eurozóny dnes budou mít telekonferenci a já si počkám na podrobnosti, které přinese," řekla Radičová v parlamentu. Mluvčí šéfa euroskupiny Guy Schuller ale později řekl, že žádná telekonference na dnešek není plánována.

"To musí být nějaké nedorozumění. Dnes žádná telekonference nebude. Alespoň já jsem o ničem takovém neslyšel," řekl Schuller, jehož citovala agentura Reuters. Podobně se vyjádřil i mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. Ani ten neví, že by se měla nějaká telekonference dnes konat.

Slovensko se v pondělí postaralo o rozruch, když předseda tamního parlamentu Richard Sulík řekl, že země by si měla připravit plán B, který by počítal s odchodem z eurozóny a návratem ke slovenské koruně. Ještě týž den však Radičová ujistila, že plán k opuštění eurozóny není potřeba a Slovensko se zaměří na prosazování pravidel k ozdravení veřejných financí evropských zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK