Irsko bude mít zákon na restrukturalizaci bank a zmenšení sektoru

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 14. prosince (ČTK) - Dočasný zákon dá irské vládě větší pravomoci při restrukturalizaci bank a potřebném zmenšení sektoru. Zákon se vztahuje na banky, které dostaly státní podporu, hypoteční společnosti a úvěrová družstva. Vyprší koncem roku 2011, uvedlo dnes irské ministerstvo financí.

Irsko odsouhlasilo, že radikálně reorganizuje své banky a omezí jejich velikost v rámci záchranného úvěru 85 miliard eur od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Bruselu. Program má předcházet budoucím ztrátám úvěrů v bankách, jejichž problémy uškodily irské ekonomice a hrozilo, že problém zatíží i eurozónu jako celek.

Návrh zákona umožní ministerstvu financí zmenšit rozsah irského retailového bankovnictví na úroveň odpovídající rozsahu irské ekonomiky, uvedl ve zprávě irský ministr financí Brian Lenihan. Připomněl, že bankovní systém musí v ekonomice plnit svou roli věřitele a podporovat její oživování.

Zákon ministerstvu dovolí v rámci bankovní strategie vlády přesouvat bankovní aktiva a závazky. Také umožní vládě poskytnout bance Allied Irish Banks část kapitálu, který banka požaduje před koncem roku, a chystanou restrukturalizaci Anglo Irish Bank a Irish Nationwide Building Society.

Parlament bude o návrhu mimořádného bankovního zákona jednat ve středu. Předpokládá se, že norma začne platit na konci týdne. Návrh zákona, který státu dovolí banky likvidovat, kabinet předloží parlamentu do konce února, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK