Ceny ropy klesly kvůli silnějšímu dolaru

14.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly kvůli silnějšímu dolaru. Investoři navíc zůstávají opatrní kvůli vyhlídkám na růst úrokových sazeb v Číně. V 15:45 SEČ se cena americké lehké ropy snížila o 69 centů na 87,92 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent zlevnila o 31 centů na 90,88 dolaru za barel.

Dolar se dnes sice propadl až na třítýdenní minimum vůči euru, později se však vývoj na devizovém trhu otočil kvůli překvapivě příznivým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. Vůči koši předních měn tak dolar stoupl o 0,2 procenta.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v listopadu stouply o 0,8 procenta. Vykázaly tak již pátý meziměsíční nárůst za sebou. Analytici očekávali mírnější zvýšení o 0,6 procenta. "Překvapivě příznivá zpráva o maloobchodních tržbách podpořila dolar a vytvořila určitý tlak na pokles cen ropy," uvedl analytik Gene McGillian ze společnosti Tradition Energy.

Pozornost trhu se soustředí rovněž na očekávané zvýšení úrokových sazeb v Číně. Investoři podle průzkumu agentury Reuters očekávají, že Čína sazby zvýší ještě v letošním roce a bude v jejich zvyšování pokračovat také napřesrok.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 90,88 91,19 New York - Nymex WTI leden 87,92 88,61

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK