ÚS projedná stížnost Koh-i-nooru ve vleklém restitučním sporu

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. prosince (ČTK) - Ústavní soud (ÚS) dnes projedná stížnost společnosti Koh-i-noor ve vleklém restitučním sporu s dědici původních majitelů z rodiny Waldesových. Současné vedení firmy na výrobu slavných patentek se stížností brání proti rozsudkům, podle nichž musí vrátit restituentům polovinu nemovitostí v areálu továrny v Praze-Vršovicích a vzácné obrazy. Ústavní soud už letos v únoru odložil vykonatelnost rozsudku do doby, než o stížnosti rozhodne.

Koh-i-noor je dnes akciovou společností. Stát v roce 1994 prodal podnik soukromníkům. Současné vedení už dříve uvedlo, že případné vydání poloviny nemovitostí restituentům přímo neovlivní výrobu. Součástí sporu je sbírka vzácných obrazů, z nichž některé jsou od Františka Kupky, jednoho z nejvýše ceněných českých malířů.

Firma tvrdí, že soudy svým rozhodnutím prolomily Benešovy dekrety. Továrna byla totiž znárodněna v roce 1945, a ne až po komunistickém převratu v roce 1948. Restituce by se tedy prý na ni neměla vztahovat. Potomci zakladatele firmy ale tvrdí, že Benešovy dekrety se na případ vůbec nevztahují, protože továrna byla poprvé zabavena už v průběhu druhé světové války. V roce 1939 převzala podíly Jindřicha Waldese a Zikmunda Waldese Velkoněmecká říše. Po válce pak podnik Koh-i-noor znárodnil československý stát.

Pražský Koh-i-noor kromě patentek neboli stiskacích knoflíků vyrábí také například špendlíky, zipy, nýty a další galanterii. Svou produkci vyváží do více než 50 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK