Americké akcie v úterý posílily díky maloobchodu

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. prosince (ČTK) - Americké akcie v úterý posílily díky překvapivě příznivé zprávě o vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Jejich nárůst však zmírnil opatrný postoj americké centrální banky (Fed) ke stavu ekonomiky.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,42 procenta na 11.476,62 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,09 procenta na 1241,59 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,11 procenta na 2627,72 bodu, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu v úterý oznámilo, že maloobchodní tržby ve Spojených státech v listopadu stouply o 0,8 procenta. Vykázaly tak již pátý meziměsíční nárůst za sebou. Analytici očekávali mírnější zvýšení o 0,6 procenta. Největší americký řetězec s elektronikou Best Buy nicméně oslabil o 15 procent, protože jeho čtvrtletní výsledky zaostaly za očekáváním.

Fed v úterý potvrdil svůj program nákupu dluhopisů v hodnotě 600 miliard dolarů (přes 11 bilionů Kč), kterým se snaží podpořit domácí ekonomiku. Upozornil, že hospodářské oživení ve Spojených státech je stále příliš pomalé na to, aby vedlo k poklesu nezaměstnanosti.

"Fed nadále říká, že vyhlídky pro zaměstnanost a výdaje nejsou tak silné, jak to vnímá trh," upozornil Andrew Wilkinson ze společnosti Interactive Brokers. "Jsem mírně zklamán tím, že Fed nevidí svět ve stejném světle jako investoři," dodal.

Na devizovém trhu dolar po potvrzení plánů Fedu na podporu ekonomiky mírně posílil vůči euru i japonskému jenu. V závěru obchodování v New Yorku jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o 0,1 procenta na 1,3379 USD. Předtím se ale vyšplhala až na třítýdenní maximum 1,3498 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK