Japonské akcie zůstaly beze změny blízko maxima za sedm měsíců

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh skončil dnes téměř beze změn v blízkosti úterního sedmiměsíčního maxima. Opatrné vyjádření americké centrální banky (Fed) k vývoji ekonomiky sice nutilo investory vybírat zisky z předešlého růstu, dnešní čtvrtletní zpráva "tankan" o vývoji podnikatelské důvěry však akcie spíše stabilizovala.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 6,99 bodu, to znamená o necelou desetinu procenta, na 10.309,78 bodu. Širší index Topix naopak stejným tempem posílil.

Fed v úterý potvrdil svůj program nákupu dluhopisů v hodnotě 600 miliard dolarů (přes 11 bilionů Kč), kterým se snaží podpořit americkou ekonomiku. Upozornil přitom, že hospodářské oživení ve Spojených státech je stále příliš pomalé na to, aby vedlo k poklesu nezaměstnanosti. Pro trh, který už pozoruje známky výraznějšího oživování, bylo vyjádření zklamáním a investoři v Tokiu raději přikročili k vybírání předešlých zisků.

Zpráva "tankan" japonské centrální banky ukázala podle očekávání první zhoršení podnikatelské důvěry v zemi za téměř dva roky. Pokles indexu důvěry velkých výrobců však byl mírnější, než se čekalo.

Na devizovém trhu dolar díky příznivým údajům o amerických maloobchodních tržbách dnes v Asii nadále rostl, i proto, že Fed i přes lepšící se ekonomiku potvrdil plány na její podporu. Dolar měl prospěch i z dalšího růstu výnosů amerických dluhopisů.

Dolar ke konci tokijského obchodování posílil o 0,2 procenta na 1,3340 USD a k jenu stoupl stejným tempem na 83,85 JPY. O 0,2 procenta si polepšil i dolar vůči koši měn, kde se jeho index vymanil z úterního třítýdenního minima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK