Prodej osobních aut v EU v listopadu klesl o sedm procent

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. prosince (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v listopadu meziročně snížil o 7,1 procenta na 1,07 milionu vozů. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) na svých internetových stránkách. Pokles prodeje tak zpomalil z říjnových 16,6 procenta. V období od ledna do listopadu se prodej meziročně propadl o 5,7 procenta na 12,35 milionu vozů.

Prodej největší evropské automobilky Volkswagen se minulý měsíc v EU meziročně snížil o šest procent na 226.433 vozů. Prodej její české divize Škoda Auto však stoupl o 11 procent na 37.951 vozů.

Poptávka po automobilech v Evropě je nyní pod tlakem kvůli ukončování vládních programů šrotovného. Všechny velké automobilové trhy v EU v listopadu podle sdružení zaznamenaly pokles prodeje. V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej například propadl o šest procent a ve Francii o 11 procent.

Svaz dovozců automobilů již začátkem měsíce uvedl, že v České republice se prodej osobních aut od ledna do listopadu zvýšil meziročně o pět procent na 154.107 vozů. V samotném listopadu stoupl o necelá dvě procenta na 15.228 aut.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK