Novartis koupí zbývající podíl v Alconu za téměř 13 miliard USD

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 15. prosince (ČTK) - Švýcarský výrobce léků Novartis se dohodl na koupi zbývajícího 23procentního podílu ve firmě Alcon za 12,9 miliardy dolarů (přes 240 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která již dříve koupila 77procentní podíl v Alconu od potravinářské skupiny Nestlé. Novartis tak na úplné převzetí Alconu, jenž působí v oblasti péče o zrak, vynaloží celkem 51,6 miliardy dolarů (téměř bilion Kč).

"(Dohoda) odstraňuje nejistotu kolem této transakce, která v posledních měsících tlačila cenu akcií Novartisu dolů," uvedl analytik Karl-Heinz Koch ze společnosti Helvea. Novartis doufá, že mu převzetí Alconu pomůže diverzifikovat aktivity a vyrovnat se s vypršením patentů na některé důležité léky.

Novartis usiluje o úplné převzetí Alconu již delší dobu, menšinoví akcionáři ale nesouhlasili s jeho původní nabídkou, podle které měli za každou akcii Alconu dostat 2,8 akcie Novartisu. Firma se proto rozhodla rozšířit nabídku o hotovostní složku, která akcionářům Alconu zajistí, že za každou svou akcii získají 168 dolarů.

Alcon vyrábí například oční léky, roztoky na kontaktní čočky a zařízení pro oční ordinace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK