ÚS zrušil rozsudky, podle kterých měl Koh-i-noor vrátit majetek

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. prosince (ČTK) - Ústavní soud (ÚS) zrušil všechna rozhodnutí, podle nichž měla společnost Koh-i-noor vrátit půl výrobního areálu v Praze-Vršovicích a vzácné obrazy dědicům původních majitelů továrny z rodiny Waldesových. Vyhověl tak stížnosti současného vedení Koh-i-nooru. Podle Ústavního soudu přišli Waldesovi o majetek podle Benešových dekretů ještě před rokem 1948, a proto nemají nárok na restituci.

Kauzou se musí znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 10. Bude přitom vázán právním názorem ústavních soudců. Současné vedení firmy, která vyrábí například slavné patentky, nález přivítalo. Ústavní soud už letos v únoru odložil vykonatelnost rozsudku do doby, než o stížnosti rozhodne. Součástí sporu je kromě nemovitostí sbírka vzácných obrazů včetně děl Františka Kupky, jednoho z nejvýše ceněných českých malířů.

Koh-i-noor ve stížnosti tvrdil, že soudy rozhodnutím ve prospěch restituentů prolomily Benešovy dekrety. Továrna byla totiž znárodněna v roce 1945, a ne až po komunistickém převratu v roce 1948. Restituce by se tedy na ni neměla vztahovat. Potomci zakladatele firmy naopak tvrdili, že Benešovy dekrety se případu vůbec netýkají, protože továrna byla poprvé zabavena už v průběhu druhé světové války. V roce 1939 převzala podíly Jindřicha Waldese a Zikmunda Waldese Velkoněmecká říše. Teprve po válce pak podnik Koh-i-noor znárodnil československý stát.

Pražský Koh-i-noor kromě patentek, neboli stiskacích knoflíků, vyrábí také například špendlíky, zipy, nýty a další galanterii. Svou produkci vyváží do více než 50 zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK