ČSÚ propustil kvůli úsporám zhruba stovku lidí, další nechystá

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Český statistický úřad v letošním roce propustí kvůli úsporám a škrtům v rozpočtu celkem 99 zaměstnanců, a to v regionálních pobočkách i v Praze. Dalším z úsporných opatření je od příštího roku snížení počtu oddělení a odborů a tím i snížení počtu řídících pracovníků. V rozhovoru pro ČTK to uvedla předsedkyně úřadu Iva Ritschelová, která byla k 9. prosinci ve funkci 100 dní.

Celkový počet zaměstnanců ČSÚ nyní činí 1451, ke konci roku by to mělo být zhruba 1400. Celkem 335 lidí se pak věnuje jednorázovému projektu sčítání lidu, bytů a domácností. Do tohoto projektu přešla i část propuštěných zaměstnanců ČSÚ. Průměrná mzda v úřadu činí asi 27.000 korun.

S platností od začátku příštího roku bylo na statistickém úřadu již zrušeno 11 stávajících oddělení a zřízeny tři nové. V případě odborů jich bylo zrušeno pět a zřízeny dva nové.

Případné další úspory rozhodně nepovedou podle Ritschelové k rušení krajských poboček úřadu. "A pokud nebude úřad přinucen jakýmikoliv okolnostmi k dalším dramatickým škrtům, nepředpokládám, že by docházelo k propouštění," uvedla předsedkyně ČSÚ.

Úsporné kroky se podle ní nedotknou ani statistických zjišťování. Jejich omezení souvisí s úkolem ČSÚ snižovat administrativní zátěž. Pro příští rok tak úřad zrušil sedm statistických zjišťování a naopak zavedl jedno nové. Celkem jich tak úřad bude od příštího roku mít 114. "Rezorty, tedy například ministerstva, pak snížily počet zjišťování o tři a jedno navíc zavedly," dodala Ritschelová.

Čtyři statistická zjišťování se týkala čtvrtletních výkazů pojišťoven, bank, družstevních záložen a penzijních fondů. Data totiž bude po vzájemné dohodě statistikům dodávat Česká národní banka. "Snažíme se nacházet nové zdroje dat a určitě další jednání budou nadále s ministerstvy a dalšími úřady probíhat," uvedla Ritschelová.

Statistici podle své šéfky připravují od příštího roku rovněž změnu podoby Rychlých informací. Mezi tyto informace patří například každoměsíční data o vývoji inflace, zahraničního obchodu nebo průmyslu. "Na jednu stranu tam zůstane ta část odborná, ale chceme tam dát i část lidštější, srozumitelnější pro laickou veřejnost," uvedla Ritschelová. Novou podobu budou mít materiály u dat za rok rok 2011, v lednu a v únoru přitom ještě vycházejí i Rychlé informace za poslední měsíce roku 2010. V plánu má ČSÚ i změnu a zjednodušení webových stránek.

Státní rozpočet pro příští rok počítá pro Český statistický úřad s výdaji ve výši 1,13 miliardy korun. V letošním rozpočtu měl přitom úřad naplánovány výdaje na úrovni 1,34 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK