Pohonné hmoty dál zdražují, benzin se blíží 33 Kč za litr

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic nadále pokračují v růstu, zdražování je však mírnější než v minulém týdnu. Nejprodávanější benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil v průměru o 66 haléřů na 32,84 koruny za litr. Cena nafty vzrostla o 77 haléřů na 32,03 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Podle předsedy Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka se v minulých dnech uklidnila situace na burze s benzinem a naftou v Rotterdamu. Čeští obchodníci ale podle něj ještě dalším zdražováním dorovnávají rozdíly mezi nakoupenými a prodávanými palivy.

"Zdražování by už nemuselo být tak prudké, ale pumpy mají ještě prostor pro další zvyšování cen," uvedl Indráček. Průměrná cena benzinu by se podle něj mohla vyšplhat až k 33,50 Kč/l.

Růst ceny ropy se u českých čerpacích stanic promítá až s odstupem. Ceny ovlivňuje také slabý kurz koruny vůči dolaru a v posledních dnech rovněž nejistota kolem množství nafty na českém trhu. Litvínovská rafinerie má totiž kvůli havárii sníženou kapacitu a účastníci trhu podle Indráčka vydávají protichůdné informace o tom, zda je v Česku dostatek nafty. "Je kolem toho problému velké temno," dodal Indráček.

V minulém týdnu benzin zdražil o více než korunu a jeho průměrná cena přesáhla 32,70 Kč/l, což je dosavadní maximum z roku 2008. Tehdy se cena za barel ropy pohybovala kolem 140 dolarů, dnes je to kolem 90 USD.

Mezi oblasti s nejdražším benzinem dlouhodobě patří Jihomoravský kraj, kde řidiči nyní platí za litr benzinu v průměru 33,42 koruny. Litr nafty zde stojí 33,25 Kč. V Praze je Natural 95 k dostání v průměru za 33,22 Kč/l, nafta za 32,24 Kč/l. Naopak mezi nejlevnější regiony patří Jihočeský kraj. Benzin je zde v nabídce za 32,36 Kč/l, nafta za 31,65 Kč/l.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK