ČSÚ zveřejní všechny smlouvy, mění systém veřejných zakázek

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Český statistický úřad chce zprůhlednit systém veřejných zakázek, a proto chystá příští rok zveřejnit na svých webových stránkách všechny smlouvy uzavřené úřadem. V rozhovoru pro ČTK to uvedla předsedkyně úřadu Iva Ritschelová, která byla k 9. prosinci ve funkci 100 dní. Zároveň dodala, že již nyní má ČSÚ novou směrnici o zadávání veřejných zakázek, nový systém evidence smluv a objednávek a pro nákup zboží a služeb využívá elektronické tržiště.

"Až doladíme všechny technicko-administrativní otazníky, tak budou všechny smlouvy zveřejněny na webu a budou přístupné. Samozřejmě musíme brát v úvahu, aby nebylo porušeno obchodní tajemství. Ale je to krok k tomu, aby byl Český statistický úřad institucí, která má průhledný systém veřejných zakázek," uvedla Ritschelová.

V rámci ČSÚ od října také vznikl nový centrální odbor veřejných zakázek. "V konečné podobě by tento odbor měl být i odborem právních služeb. Tedy měly by tam být odborníci na veřejné zakázky i právní služby," uvedla Ritschelová. Odbor se snaží podle ní stále více realizovat zakázky přes elektronické tržiště a zároveň zavádí nových systém evidence smluv a objednávek.

Český statistický úřad byl loni ještě před nástupem Ritschelové obviněn z možné korupce při zakázce na generálního dodavatele informačních technologií. Obvinění se ovšem nepotvrdilo. Ritschelová již dříve uvedla, že bude respektovat rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), podle kterého byl tendr ČSÚ za 462 milionů korun v pořádku. Tendr je nutný pro celostátní sčítání lidu, domů a bytů plánované na březen příštího roku.

ČSÚ požádal antimonopolní úřad o přezkoumání tendru poté, co Hospodářské noviny (HN) loni informovaly o možné korupci v jeho průběhu. Vladimír Kovář ze softwarové firmy Unicorn, která se o zakázku neúspěšně ucházela, tehdy HN řekl, že dostal nabídku koupit si za 20 milionů korun dva hlasy výběrové komise. Unicorn nakonec zakázku nezískala, přestože nabídla o 110 milionů korun nižší cenu než vítězná Hewlett-Packard. ÚOHS letos na jaře oznámil, že tendr je v pořádku, a zastavil s ČSÚ správní řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK