Průmyslová výroba v USA v listopadu vzrostla nejvíce od července

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. prosince (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech v listopadu vzrostla o 0,4 procenta, a zaznamenala tak nejvýraznější vzestup od července. Oznámila to dnes tamní centrální banka (Fed). Výsledek je lepší, než čekali analytici a poskytuje další důkaz, že americká ekonomika se zvolna dostává z nejhlubší recese za posledních 70 let. V říjnu nicméně výroba o 0,2 procenta klesla.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že výroba se zvýší o 0,3 procenta. Fed zároveň zpřesnil údaj za říjen, který byl horší, než centrální banka původně uváděla. V předběžné zprávě bylo uvedeno, že v říjnu se výroba nezměnila. V meziročním srovnání průmyslová výroba v USA v listopadu vzrostla o 5,4 procenta.

Dobře se vedlo hlavně podnikům veřejných služeb, což jsou hlavně elektrárenské a vodárenské firmy. Růst tam dosáhl 1,9 procenta, a vyvážil tak propad ve výrobě automobilů a jejich částí. V tomto sektoru se výroba o šest procent snížila.

Míra využití kapacit vzrostla na 75,2 procenta, zatímco v říjnu po revizi činila 74,9 procenta. Tento ukazatel vyjadřuje, do jaké míry firmy využívají své zdroje a byť se v předposledním měsíci tohoto roku zlepšil, nadále zůstává pod dlouhodobým průměrem.

Fed si míry využití kapacit všímá velmi pozorně, hlavně při posuzování inflačního rizika. Z těchto údajů odvozuje, jak moc se ještě hospodářský růst může zvýšit, než začne tlačit na růst cenové hladiny. Listopad byl už pátým měsícem v řadě, kdy se v USA průmyslová výroba zvyšovala. V továrnách se výroba zvýšila o 0,3 procenta, čímž se potvrzuje, že největší ekonomiku světa nyní táhne zpracovatelský sektor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK