Deutsche Telekom ovládne polského operátora PTC

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 15. prosince (ČTK) - Německá telekomunikační skupina Deutsche Telekom vyřešila spor o vlastnictví polského mobilního operátora PTC a získá v něm plnou kontrolu. Spor s francouzskou společností Vivendi a polským konglomerátem Elektrim o vlastnictví operátora se táhl od roku 1999. Deutsche Telekom podle dohody zaplatí oběma společnostem za získání kontroly v PTC 1,4 miliardy eur (zhruba 35,2 miliardy Kč).

Dohodu podle prohlášení musí ještě schválit soudy v Polsku. Dokončena by měla být v prvním čtvrtletí 2011.

Spor začal v roce 1999, kdy Vivendi investovala 1,8 miliardy eur do spojení s polským holdingem Elektrim, který již nyní nefunguje. Vivendi a Elektrim vytvořily společný podnik, který vlastnil 51 procent PTC. Deutsche Telekom tehdy vlastnil 22 procent PTC a postavil se proti příchodu Vivendi s tím, že to porušuje akcionářskou dohodu, kterou měl s Elektrimem. Poté se rozjela rozsáhlá právní bitva mezi třemi stranami.

Od roku 2005 Deutsche Telekom fakticky řídí PTC, když po právním rozhodnutí v jeho prospěch vyhodil vedení Vivendi ze sídla PTC ve Varšavě. V této době již německý operátor vlastnil v PTC podíl 49 procent.

Samotná Vivendi získá za podíl 1,25 miliardy eur. Včetně všech dalších nákladů, tedy i nákladů na urovnání právních sporů, zaplatí Deutsche Telekom za podíl 51 procent v PTC na 2,1 miliardy eur. Dohoda rovněž umožní firmě Elektrim ukončit bankrot a splatit závazky všem věřitelům.

Spor mezi akcionáři měl negativní vliv na PTC. Firma kdysi bývala největším polským mobilním operátorem, nyní jí patří třetí místo za společnostmi Polkomtel a TPSA. Firma provozuje své služby pod značkou Era a její podíl na trhu činí 29 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Deutsche Telekom podniká i České republice a na Slovensku. Firma je většinovým akcionářem českého telekomunikačního operátora T-Mobile a slovenského Slovak Telekom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK