iDNES: Tykač podepsal smlouvu na ovládnutí mosteckých dolů

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. prosince (ČTK) - Finančník Pavel Tykač, kterému dosud patřila polovina mosteckých dolů, se stal majitelem druhé půlky, informoval dnes server iDnes.cz. Tykač by za 50 procent akcií společnosti Czech Coal měl údajně zaplatit 10,3 miliardy korun. Obchod bude technicky dokončen v pátek, kdy budou převedeny akcie, uvedl iDnes s odvoláním na zdroje blízké transakci. Obě strany žádné detaily nechtějí zveřejnit.

Prodávajícími jsou nynější akcionáři Petr Pudil a Vasil Bobela. Ti byli menšinovými vlastníky od roku 2005, dohromady měli deset procent. Zbylých 40 procent patřilo Antonínu Koláčkovi a Luboši Měkotovi, kteří se rozhodli o tři roky později uhelný byznys opustit. Své podíly tehdy převedli na Pudila s Bobelou. Cena transakce zveřejněna nebyla, údajně byla tehdy celá polovina oceněna na deset až 11 miliard Kč. To by podle serveru znamenalo, že Koláček s Měkotou měli dostat každý zhruba 4,5 až pět miliard, a to se splatností do roku 2013.

Skupina Czech Coal vlastní největší zásoby uhlí v České republice, které dodává energetickým společnostem i malospotřebitelům. V ročním objemu těžby je druhým největším producentem. Společnost Litvínovská uhelná, která je součástí skupiny, spravuje těžební lokalitu ČSA; pod Vršanskou uhelnou spadají lokality Vršany a Šverma. Součástí skupiny Czech Coal je také Důl Kohinoor, který těží uhlí v posledním hnědouhelném hlubinném dole Centrum. Czech Coal zaměstnává asi 5500 lidí.

Jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač podle serveru iDnes začínal podnikání obchodem s počítači. V 90. letech ho proslavila firma Motoinvest, která skupovala akcie z kuponové privatizace. Následně ovládla Agrobanku, Plzeňskou banku či CS Fondy, které ale nakonec všechny zkrachovaly. Mimo Czech Coal Tykač vlastní další nemovitosti, připomíná iDnes.

Ovládnutí dolů Tykačem může podle serveru přinést další změny na energetickém trhu. Tykač je totiž zastáncem zvýšení cen hnědého uhlí, protože jeho zásoby docházejí a v nejbližších letech ho může být hlavně pro teplárny nedostatek.

Otázka také je, jak se bude dál vyvíjet vyjednávání s ČEZ. Czech Coal usiluje už několik let o koupi její severočeské elektrárny Počerady, dohodě ale nebyl uzavřena. Jednání skončila definitivně loni na podzim. "Pro nás je ovládnutí Czech Coalu Tykačem vlastně docela dobrá zpráva," cituje iDnes jednoho z manažerů ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK