Akcie v USA dopoledne mírně vzrostly díky ekonomice

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. prosince (ČTK) - Akcie amerických společností dopoledne mírně vzrostly díky znamením, že zpracovatelský průmysl roste a inflace je pod kontrolou. Ceny obligací se vydaly vzhůru, když předchozího dne znatelně klesly.

Hlavní akciové indexy posílily o 0,3 procenta. Dow Jones podle internetových stránek Yahoo! Finance vzrostl na 11.510,9 bodu a technologický Nasdaq Composite na 2634,8 bodu.

Růst spotřebitelských cen ve Spojených státech se v listopadu zpomalil na 0,1 procenta po 0,2 procenta za říjen. Pomalu rostoucí ekonomika tak drží ceny pod kontrolou. Očištěný inflační index ale vzrostl poprvé od července.

Průmyslová výroba v USA za listopad vzrostla o 0,4 procenta, a zaznamenala tak nejvýraznější vzestup od července. Výsledek je lepší, než čekali analytici a poskytuje další důkaz, že americká ekonomika se zvolna dostává z nejhlubší recese za posledních 70 let. V říjnu nicméně výroba o 0,2 procenta klesla.

V úterý uzavřel Dow Jones den nejvýše v letošním roce. Pomohly mu zprávy o maloobchodním obratu, podnikových zásobách a náladě mezi generálními řediteli velkých korporací. Všechny indikátory naznačily, že se celková hospodářská situace v USA zlepšuje, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK