Ropa se po nečekaně silném poklesu zásob vrátila k růstu

15.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. prosince (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dnes vrátily k růstu a reagovaly především na zprávu o nečekaně silném poklesu zásob suroviny v amerických skladech. Naopak téměř bez povšimnutí ropa nechala zprávy o stavu globální ekonomiky. Ve výraznějším růstu pak cenám ropy bránil obecně silnější dolar, který v průběhu dne zvyšoval zisky vůči euru i dalším měnám.

Kolem 18:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 91,85 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena zvýšila o necelé procento. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) zdražil v mnohem menším rozsahu na zhruba 88,40 USD.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) uvedl, že zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 9,85 milionu na 346 milionů barelů. To je mnohem výraznější pokles, než jaký čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters počítali s poklesem zásob suroviny o 2,5 milionu barelů.

"Tak dramatický pokles zásob ropy nelze jen tak přehlédnout. Mohl by to být základní impulz k tomu, abychom se výrazně přehoupli nad 90 dolarů," poznamenal analytik společnsoti Again Capital John Kilduff.

K růstu cen ropy částečně přispěly ekonomické zprávy, jedna o inflaci a druhá o průmyslové výrobě. Obě byly zhruba v souladu s očekáváním a potvrdily, že největší světová ekonomika je na cestě oživení, byť poměrně slabém.

Údaje o poklesu zásob ropy v USA během obchodování zcela zastínily obavy z vývoje v eurozóně. Mezinárodní ratingová agentura Moody's totiž varovala Španělsko před snížením ratingu a právě o Španělsku se v poslední době často hovoří jako o zemi, která by eurozóně mohla způsobit vážné problémy, pokud by byla nucena žádat o zahraniční pomoc.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent leden 91,85 91,15 New York - Nymex WTI leden 88,43 88,28

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK