EU upraví lisabonskou smlouvu, má uklidnit situaci v eurozóně

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Evropská unie na summitu, který se uskuteční dnes a v pátek v Bruselu, upraví klíčovou lisabonskou smlouvu o fungování unijních institucí. Ta sice začala platit teprve před rokem, ale země eurozóny chtějí, aby se na případných dluhových krizích v budoucnosti podíleli i soukromí investoři. Případný bankrot některého ze států platících eurem by tak již neměl dopadnout jen na daňové poplatníky.

To má zajistit takzvaný permanentní mechanismus, který po roce 2013 vystřídá nynější záchranný fond eurozóny (EFSF), jehož platnost právě tehdy vyprší. Do fondu se země zavázaly přispět 440 miliardami eur, které může eurozóna využít na finanční pomoc některé z problémových zemí. Zatím pomoc potřebovalo Irsko, ale investoři se obávají, že by jej v dohledné době mohlo následovat Portugalsko a možná i Španělsko.

Po roce 2013 by ovšem eurozóna za současných podmínek neměla žádný nástroj jak případným problémů čelit, a proto Německo již v říjnu přišlo s návrhem na zapojení soukromých investorů do případných krizí.

Přestože se nový mechanismus bude týkat jen eurozóny, lídři členských států EU by v závěrečném textu podle informací ČTK měli nechat možnost, aby se k němu mohly přidat i země ze zbytku EU. Česká vláda nicméně rozhodla, že Česko tak neučiní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK