Akcie v USA po ztrátách bank klesly, dolar rostl

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. prosince (ČTK) - Americké akcie ve středu třetí seanci za sebou oslabily. Ke ztrátám přispívají prodeje spojené s koncem roku, kdy se investoři snaží realizovat zisky. Ztrácely hlavně banky kvůli růstu úroků z vládních dluhopisů.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 19,07 bodu, tedy 0,17 procenta, na 11.457,47 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 6,36 bodu, čili 0,51 procenta, na 1235,23 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 10,5 bodu, neboli 0,4 procenta, a skončil na 2617,22 bodu.

Trh již od počátku letošního roku stoupl o téměř 11 procent. Podle analytiků investoři nyní cítí, že trh je na své nejvyšší hodnotě. Snaží se proto ještě před koncem roku realizovat zisky a akcie prodávají. Objem obchodování je však nízký, což případné pohyby trhu zvyšuje.

Náladu na trhu rovněž podkopala zpráva mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service. Ta uvedla, že Španělsku hrozí zhoršení úvěrového ratingu kvůli obavám z rostoucího státního dluhu a zvýšené potřebě nových úvěrů k financování rozpočtového deficitu. V současnosti hodnotí Moody's schopnost Madridu splácet dluhy známkou Aa1. Agentura však nepředpokládá, že by se Španělsko muselo uchýlit k finanční pomoci od Evropské unie, jak k tomu bylo nuceno Řecko a Irsko.

Komentář agentury Moody's poslal rovněž dolů euro, které se ke švýcarskému franku propadlo až na nové rekordní minimum. Obavy z dluhových problémů v eurozóně přiměly investory omezit napojení na rizikovější majetek tohoto regionu a hledat bezpečnější alternativy, mezi které se řadí právě frank. Dolar si připsal zisky i díky nejnovější statistice z USA, která ukázala, že průmyslová výroba v listopadu dále rostla. Inflace pak zůstala mírná.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 1,29 procenta na 1,3227 USD. Ke švýcarskému franku evropská měna klesla o 0,3 procenta na 1,2802 CHF, když během dne se propadla až na rekordní minimum 1,2758 CHF. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,7 procenta na 84,25 JPY. K euru japonská měna stoupla o 0,46 procenta na 111,43 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK