Akcie v Tokiu beze změn, dolar zpevnil

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. prosince (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes pohybovaly v blízkosti středečního závěru a po kolísání na obě strany vykázaly nakonec pouze nepatrný zisk. Trh sice těžil z poklesu kurzu japonského, což prospívá hlavně exportérům, protichůdně ale působily obavy z eskalace problémů v eurozóně. Na devizových trzích tak měl prostor k dalšímu růstu americký dolar.

Hlavní index Nikkei 225 přidal 1,51 bodu a den uzavřel růstem o pouhou setinu procenta na hodnotě 10.311,29 bodu. Nepříliš významnou změnu přitom zaznamenal už čtvrtým dnem v řadě. Širší index Topix vzrostl o 0,2 procenta na 903,84 bodu.

Index Nikkei už se více než týden pohybuje v relativně úzkém pásmu, které je vymezeno šířkou zhruba 190 bodů. Od začátku listopadu však index přidal asi 12 procent, a řada investorů se tak v minulých dnech rozhodla vybrat zisky. Zahraniční investoři nicméně dál poptávají akcie bank, které považují za podhodnocené.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz dolaru, který těží jednak z potíží v eurozóně, jednak ze solidních makroekonomických údajů. Ty potvrzují, že stav americké ekonomiky se nadále zvolna zlepšuje, i když tempo oživení je pomalejší, než řada lidí čekala. Vůči jenu je dolar nejsilnější za zhruba tři měsíce.

Během dne se ale růst dolaru zastavil a klesat přestalo také euro. Podle analytiků může mít na vývoj kurzu jednotné evropské měny vliv i summit Evropské unie, který se dnes a v pátek koná v Bruselu. Zabývat se bude úpravou lisabonské smlouvy a bude se snažit zklidnil situaci v eurozóně. S řešením dluhové krize ale podle analytiků nepřijde.

Kurz eura se vůči dolaru ustálil na 1,3215 USD, což je zhruba kolem předchozího závěru. Bez větších změn zůstal dolar i k jenu, kde jeho kurz činil 84,24 JPY. Před koncem roku podle analytiků nelze předpovědět, jakým směrem se měny vydají, protože obchodníci upravují pozice, takže kurzy měn se mohou výrazněji vychylovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK