USA a Čína uzavřely sérii nových obchodních dohod

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. prosince (ČTK) - Dvoudenní jednání mezi zástupci americké vlády a Číny přinesly několik nových obchodních dohod, které mají podpořit vývoz USA do Číny. Dohody se dotýkají oblastí, které byly zdrojem vážných konfliktů mezi oběma zeměmi, včetně ochrany duševního vlastnictví a omezení překážek pro obchod s americkým hovězím. Vyplývá to ze zprávy, kterou v noci na dnešek zveřejnila americká vláda.

Podle vlády budou z dohod těžit americké společnosti působící v široké škále oblastí, od výroby počítačového softwaru a větrných turbín po producenty hovězího.

Obě země podepsaly sedm nových dohod pokrývajících například zemědělský obchod, včetně vývozu sojových bobů z USA do Číny, a podpory investic v USA. Jednání se však nedotkla jednoho z nejvážnějších sporů mezi USA a Čínou ve vzájemném obchodu, kterým je čínská měnová politika. Americké společnosti tvrdí, že čínská měna je podhodnocena až o 40 procent. Čínské zboží je tak v USA mnohem levnější a naopak americké zboží v Číně mnohem dražší.

Čína slíbila, že umožní postupně dovoz amerického hovězího do Číny. První dodávky by mohly začít na počátku příštího roku. Čína zakázala dovoz hovězího již před lety kvůli obavám z nemoci šílených krav. Peking sice později zákaz zrušil, USA však nebyly schopné překonat překážky týkající se kontrol masa.

Čína rovněž slíbila zvýšit vládní výdaje za nákup softwaru. Její postup má být jedním ze způsobů, jak omezit používání pirátského softwaru v zemi. Pro USA je důležitá i dohoda o zvýšení vývozu větrných turbín a strojního zařízení.

Čína i USA mají hluboké, ale problematické obchodní vztahy. Spojené státy jsou největším obchodním partnerem Číny a Čína je pro USA druhým největším obchodním partnerem za Kanadou. Zdrojem neshod je obrovský deficit zahraničního obchodu USA s Čínou, který poté, co se loni kvůli globální finanční a ekonomické krizi prudce snížil, letos opět stoupl již o 20 procent. Při současném tempu by schodek obchodu s Čínou mohl dosáhnout 270 miliard USD (5,1 bilionu Kč) a překonat rekord z roku 2008, kdy činil 268 miliard USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK