Soud nařídil ÚOHS, aby se znovu zabýval dodatkem k mýtnému

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. prosince (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude muset znovu zabývat dodatkem k zakázce na elektronické mýtné. Nařídil mu to Krajský soud v Brně. ČTK to řekl soudce Krajského soudu v Brně David Raus. Tendr napadla už v roce 2007 švýcarská společnost FELA Management AG.

Podle Krajského soudu v Brně ohledně zadávání veřejné zakázky na implementaci liniového řízení dálnice D1 navazující na elektronické mýtné "mohou existovat pochybnosti". Zakázka byla zadána formou jednacího řízení bez uveřejnění firmě Kapsch.

Antimonopolní řízení správní řízení s Ředitelstvím silnic a dálnic původně zastavil s odůvodněním, že podnět k zahájení řízení nebyl podán oprávněnou osobou.

Soud nyní sice potvrdil zákonnost tohoto rozhodnutí, nicméně dospěl k závěru, že ÚOHS postupoval v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách, jestliže nezahájil správní řízení z moci úřední. Podle soudu je ÚOHS povinen zahájit správní řízení, když se dozví, že při určitém zadávacím řízení mohlo dojít k porušení zákona.

„K zahájení řízení je podle dnešního rozsudku Krajského soudu v Brně zásadně postačující určitá pochybnost o tom, že zadávací řízení probíhalo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách," uvedl Raus.

Případ dodatku k elektronickému mýtnému je právě touto situací, dodal. Firma Fela management podle něj obsáhle namítala, že v daném případě nebyly splněny podmínky pro zadání veřejné zakázky v rámci jednacího řízení bez uveřejnění a tento svůj závěr také obsáhle odůvodnila.

"Krajský soud v Brně, přestože žalobu zamítal, tedy na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže apeloval, aby správní řízení o přezkumu zákonnosti postupu zadavatele ohledně této veřejné zakázky neprodleně z moci úřední zahájil," dodal Raus.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK