Převis nabídky nad poptávkou tlačí výnosy majitelů bytů dolů

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. prosince (ČTK) - Převis nabídky nájemních bytů nad poptávkou tlačí výnosy majitelů bytů v Česku dolů. Za oprávněný roční výnos považují pět procent z ceny pronajímaných bytů, aktuálně ale výnosy činí spíše jedno až tři procenta. Na setkání s novináři to dnes řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Tomislav Šimeček. Podle odborníků oslovených ČTK nelze vyloučit, že tržní nájmy budou v roce 2011 klesat.

Místně obvyklé nájemné, do kterého sdružení zahrnuje jen tržní činže, už podle Šimečka není v žádném okresním nebo krajském městě v Česku nižší než náklady takzvané prosté reprodukce. Do ní patří hlavně stavební náklady na pořizování a udržování nemovitosti. Podle brněnského Ústavu soudního inženýrství činí v současnosti náklady prosté reprodukce v Česku měsíčně 60 korun za metr čtvereční. "Regulované nájemné je ale na mnoha místech výrazně nižší," poznamenal Šimeček.

Na druhou stranu roční výnos ve výši pěti procent z ceny pronajímaných bytů nemají podle šéfa OSMD zatím vlastníci bytů v Česku nikde.

Údaje sdružení majitelů bytů vycházející z dnes představené publikace o místně obvyklém nájemném potvrdil také odborník na realitní trh a ředitel společnost Central Europe Holding Jiří Pácal. "Díky vyšší nabídce na nájemním trhu klesají zvolna smluvní nájmy. Myslím, že každý rozumný pronajímatel řeší otázku, jak si s růstem regulovaných nájmů zároveň do budoucna své nájemníky v bytech udržet a přitom inkasovat odpovídající nájem," řekl ČTK.

Šimeček i Pácal se domnívají, že bude nějaký čas trvat, než si nájmy po ukončení regulace v jednotlivých lokalitách najdou obvyklou úroveň. "Lze předpokládat, že nově uzavírané smluvní nájmy budou postupně klesat. Rovnovážný stav bude dosažen až po zhruba jednom až dvou letech a bude někde mezi dnešním regulovaným a smluvním," poznamenal Pácal.

OSMD v této situaci doporučuje vlastníkům nájemních bytů, aby se s nájemníky po ukončení regulace činží na výši nájemného dohodli. "Jako občanské sdružení všem našim členům doporučujeme, aby v případech, kde je to i jen trochu možné, aby se pokusili s nájemníky o výši nájemného dohodnout," uvedl Šimeček. Majitelé podle něj můžou nájemníkům dočasně z nájemného i slevit, aby byli schopní činže platit.

Posledním dnem letošního roku končí regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude až k 31. prosinci 2012. Pokud se po ukončení regulace pronajímatel s nájemníkem nedohodnou na výši nájemného, budou se moci obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklém. Jednostranné zvýšení činží ze strany vlastníků možné není.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK