Prodej aut v Německu podle dovozců příští rok vzroste o 6 procent

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 16. prosince (ČTK) - Německý automobilový trh by měl v příštím roce opět růst. Podle německého svazu dovozců aut VDIK se příští rok prodej nových osobních aut zvýší o šest procent. Letos má trh naopak klesnout o 23 procent.

"Výhled ekonomického vývoje na příští rok ukazuje pomalé a stabilní oživení," uvedl prezident VDIK Volker Lange. "Domnívám se, že v roce 2011 můžeme očekávat registraci 3,1 milionu nových aut, a pokud se ekonomice bude dařit, můžeme snadno tento údaj překonat," dodal.

V letošním roce má prodej aut podle VDIK klesnout o 23 procent na 2,92 milionu vozů. Bude tak zřejmě nejnižší od znovusjednocení země. Loni se v Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, prodalo díky šrotovnému rekordních 3,8 milionu vozů.

Podíl zahraničních značek na německém trhu se zřejmě letos sníží na 35,9 procenta z předchozích 40,7 procenta. Daří se především francouzské automobilce Peugeot, japonskému Nissanu a italskému Fiatu díky jejich malým vozům.

Zájem o osobní auta sice letos prudce klesl, poptávka po užitkových vozech však roste. Prodej užitkových vozů se má letos zvýšit o 16 procent. Růst si trh udrží i v příštím roce, i když jeho tempo má zpomalit na šest procent, napsaly agentury DPA a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK