Reuters: Barroso řekne, že krize v eurozóně je systémová

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. prosince (ČTK) - Dluhová krize v eurozóně přerostla v krizi systémovou a vyžaduje konkrétní opatření jak pro celý hospodářský blok, tak pro jednotlivé země. Podle agentury Reuters to na dnešním summitu v Bruselu řekne lídrům EU předseda Evropské komise José Barroso. Summit bude trvat dva dny a jedním z klíčových témat je právě nynější krize a možnosti řešení podobných potíží do budoucna.

Reuters získal text materiálu, který má Barroso připravený k přednesu na summitu. Šéf exekutivy EU je podle materiálu přesvědčen, že jedním z důvodů nynější krize je postoj finančních trhů. Ty podle Barrosa nesprávně vyhodnotily rizika v eurozóně a postupovaly "jako stádo".

"Nynější dluhová krize se ve své povaze už stala krizi systémovou a živí ji nejen rozpočtové parametry, ale i špatné ocenění, které investoři přiřazují úvěrovému riziku, a krátkodobě i stádové chování trhů," cituje z připraveného materiálu Reuters.

Představitelé EU budou na bruselském summitu jednat o dílčích změnách lisabonské smlouvy, které umožní vytvořit stálý krizový mechanismus. Ten by měl od roku 2013 nahradit nynější krizový fond EFSF, který vznikl letos na jaře po problémech Řecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK