Španělsko prodalo další dluhopisy, zaplatí ale mnohem vyšší úrok

16.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 16. prosince (ČTK) - Španělská vláda dnes prodala další státní dluhopisy, jejichž objem byl sice v pásmu, které si Madrid stanovil, avšak část analytiků předpokládala, že bude Španělsko úspěšnější. Úrok, který musí Španělé za nové úvěry zaplatit, je navíc výrazně vyšší než v předchozí aukci. Nebyl ale tak vysoký, jak se část trhu obávala. Ekonomové se přesto domnívají, že Španělsko je stále ohroženo.

Tamní ministerstvo financí prodalo nové dluhopisy v celkovém objemu 2,4 miliardy eur (asi 60,4 miliardy Kč). Plán vlády předpokládal, že dluhopisů se prodá za dvě až tři miliardy eur. Dnešní aukce byla už poslední, které mělo Španělsko na letošní rok plánované.

Výnos dluhopisů je 80 až 140 bazických bodů nad výnosem dluhopisů z minulé aukce. To je o trochu méně, než se podle obchodů na sekundárním trhu očekávalo před aukcí. Cena, kterou vláda za nové úvěry zaplatila, ale podle analytiků jasně ukazuje, že by země příští rok mohla mít problémy se zajištěním dostatečného objemu nových dluhopisů.

Na to, že agentura Moody's ve středu upozornila na možné snížení ratingu Španělska, ale trhy výsledek aukce přijaly celkem bez problémů. "V krátkodobém výhledu by to mělo snížit tlak na španělský trh," poznamenal analytik finančního ústavu Crédit Agricole Peter Chatwell.

"Myslím si ale, že když se podíváte na širší obraz a vezmete v úvahu, že se prodal jen menší objem a ještě s nízkým stupněm překročení nabídky, ale za vysoký úrok, tak je zřejmě jasné, že trhy na periferii (eurozóny) zůstávají pod tlakem a potřebují podporu politiků," dodal Chatwell. Více než 70 procent investorů, kteří se aukce dluhopisů účastnili, přitom bylo ze zahraničí. Obvykle jich tolik nebývá.

Prodej státních dluhopisů je pro každý stát rutinní záležitostí. Výnos z prodeje cenných papírů slouží k zajištění běžných potřeb státu. V poslední době si ale finanční trhy i média průběhu aukcí státních dluhopisů všímají mnohem víc, a to v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně. Ta je jednou z hlavních příčin, proč se některým zemím obsluha dluhu prodražuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK